Dunav i mi
Dunav i teca

Mnogi ribolovci kažu da bez Dunava nema ni života.

Ova reka, druga najveća u Evropi, na svom putu do Crnog mora zapljuskuje obale mnogih gradova medju kojima je i Beograd. Tuda krstare mnogi alasi koji u njoj nalaze spokoj i mir. Naravno i ribu. Jedan od njih je i Vladimir Vasiljević. Ovaj gospodin, koji već 30 godina ima odličan izgovor kako da pobegne od vikend kupovine sa ženom je moj teča. Ovo je priča o njemu.


Izraz njegovog lica dok prilazimo reci se menja eksponencijalno sa blizinom vode. Svakim novim korakom on je sve nasmejaniji i nasmejaniji. Zamislite da 30 godina radite neki posao sa istim žarom i entuzijazmom. Zar to nije prava sreća. Ulazimo u čamac koji je usidren u blizini Borče. “Sagni glavu da te ne raspizdi grana”- uvek daje dobre savete. “Miloše drži lanac dok ne upalim motor!!! 20 godina ne možeš da upamtiš šta ti kažem”.  Problem sa ribarima je jer  za njih je svako nespretan. Šta god uradio pogrešićes nešto.

Današnja destinacija biće Zemunski kej. U maniru gradskih vodiča Vladimir pali motor i započinje priče (znate one (ribo)Lovačke ). Ovde sam uhvatio ovolikog smudja. Ovde me je zamalo prevrnuo som. Ovde je Dorćol a ovde Beograd na vodi itd. Iako u Srbiji vladaju podeljena mišljenja oko ovih objekata, sa reke ovo zaista može lepo da zamisli.

Napravili smo krug oko Velikog ratnog ostrva, mahali nekim tetama koju su se sunčale i približili keju. U medjuvremenu uspeo sam da izmamim par reči i pogledajte kako život na reci izgleda iz njegove perspektive.

Izvinjavam se na grešci sa početka videa. Johan Straus mladji je komponovao “Na lepom plavom Dunavu”. Ubiće me proferorka Santovac.

Naravno neizostavni deo svake plovidbe je opevavanje i veličanje ove reke.

Dok smo ispevavali pesme, naš treći član posade Miloš je izrazio želju da se i on nadje u nekom videu i nauči nas kako glasi rečni pozdrav.

Nakon dobrih 50-ak minuta vožnje stigli smo na konačnu destinaciju. Teča je izabrao restoran koji po njegovom mišljenju ima najbolju riblju čorbu (ni on ne bi mogao bolje da spremi). Lepota naše zemlje je izmedju ostalog što  kvalitetne stvari ne moraš mnogo da tražiš a i da platiš.